Gjør nettsiden din mobilvennlig med AMP

Gjør nettsiden din mobilvennlig med AMP

Mobile first

Dersom du er som de fleste lager du din nettsiden på laptop. Dette kan ha noen ulemper. Først og fremst siden de aller fleste brukere foretrekker mobil når de surfer på nett. Og, når du jobber på pc sjekker du som regel hvordan nettsiden din ser ut og fungerer på laptop og ikke mobil. Google har lenge vist at de fleste surfer på nettet med mobil. Dette har gjort at Google prioriterer nettsider som fungerer godt på mobil fremfor nettsiden som ikke fungerer like godt. Dermed er dette veldig viktig om du driver med søkemotoroptimering. For å sikre at nettsiden din er optimalisert for mobil kan du bruke en plugin for AMP eller Accelerated Mobile Pages.

Er nettsiden din mobilvennlig?

Det er flere måter å sjekke om din nettside er mobilvennlig. Det første du bør gjøre er å besøke nettsiden din med mobil. Noe annet du kan gjøre er å bruke Google PageSpeed Insights for å få forslag på hva som kan forbedres. For kun noen få år siden fikk du først resultatet for laptop og pc, deretter kunne du klikke deg videre til resultatet for mobil. I dag er dette omvendt.

AMP – Accelerated Mobile Pages

Å bruke et theme som er responsivt kan gi en velfungerende side til mobil. Men, med AMP kan du få en langt raskere og mer brukervennlig mobilside. En AMP side er også først og fremst laget for mobil, og ikke motsatt som ved å ha en responsiv side.

For å gjøre din nettside til en AMP side finnes det flere plugins å velge mellom. To av de mest brukte er AMP og AMP for WP. Hvilken du vil bruke er opp til deg. Vi bruker en av disse på alle våre sider. Årsaken til at vi ikke bare bruker en kommer vi tilbake til om litt.

Installer AMP plugin

Det aller første du må gjøre er å logge inn på WordPress kontrollpanel. Deretter går du til Utvidelser og Legg til ny. Søk etter AMP. Du vil da få opp AMP og AMP for WP som de første treffene. Siden vi skal vise hvordan du aktiverer begge, installerer vi begge. Etter dette velger du Aktiver på den du vil teste ut først.

AMP

Pluginen med det enkle navnet er den offisielle pluginen. Den er veldig enkel i bruk og oppsettet krever ikke mye innsats.

Installer AMP

Etter at du har aktivert din plugin for AMP er alt egentlig klart. Du kan sjekke at innstillingene er riktige. Det gjør du ved å scrolle deg ned til du får frem AMP i sidemenyen og trykker på denne. Deretter sjekker du at Website, Standard og Serve all templates as AMP regardless of what is being queried er huket av.

AMP er laget for å lage enkle og raske sider som fungerer godt på mobil. Det fører til at Java kan bli blokkert. Ofte betyr det at drop down menyer ikke fungerer. For å løse dette på enklest mulig måte kan du bruke et theme som TwentyNineteen eller Neve. Begge disse er gratis.

Dersom du bruker Yoast vil du også bli bedt om å laste ned en tilleggsplugin. Dette er en plugin som sikrer at Yoast fungerer godt sammen med AMP.

AMP for WP

AMP for WP er noe mer komplisert i bruk, men ikke verre enn at de aller fleste skal kunne klare å aktivere denne. En fordel er at du kan bruke AMP for WP og ha OneSignal Push Notification. Dette er en annen plugin som lar deg sende notifications til brukere som abonnerer på siden din. Det kan gi deg langt flere besøkende.

Installer AMP for WP

Etter at du har aktivert AMP for WP blir du automatisk sendt til dashbordet. Her kan du velge om du vil bruke veiviseren til å fullføre installeringen eller gjøre det selv om du har nødvendig erfaring og kunnskap. Vi velger veiviseren.

Veiviser

Det første steget ønsker deg kun velkommen som bruker av plugin og forklarer hvor raskt og enkelt det går å installere den. I alt er det seks enkle steg i denne veiviseren.

I det neste steget kan du laste opp en logo for nettsiden din. Dette steget er frivillig, og dersom du ikke har en logo i dag kan du også legge til en senere.

Det neste steget består av å velge hva slags innhold som skal være AMP innhold. Du kan velge mellom bloggposter, enkle sider, hjemmeside og kategorier og stikkord. Vi velger alt.

Dersom du bruker Google Analytics kan du knytte AMP for WP sammen med Google Analytics ved å oppgi din Google Analytics tracking code.

Du kan deretter velge ett design eller theme for nettsiden din. Du har fire valg. Swift er lagt inn som default og vi synes at dette er det som ser best ut.

Etter å ha valgt theme er du strengt tatt ferdig. Men, det er mulig å gjøre mange andre justeringer med denne pluginen. Vi skal gjennomføre et steg til. Årsaken til det er at vår nettside ikke først og fremst er en blogg. Vi vil nemlig ha en fast fremside og ikke en blogg som fremside.

Etter at du har fullført veiviseren blir du automatisk tatt med til AMP for WP kontrollpanelet. Her velger du Settings og General. Du vil da se at du ikke har en fast forside på nettsiden din.

Trykk på markøren for Custom Front Page og velg den siden som skal være forsiden på din AMP nettside. Du kan også velge om du vil vise tittelen på forsiden her. Etter dette er gjort er nettsiden din klar og veldig mobilvennlig, bortsett fra om du allerede har en meny på nettsiden din. Dette løses ved å gjennomføre det neste steget. Det er selvsagt også mange andre justeringen du kan gjøre.

Drop down meny og footer meny

For å få frem menyen din må du gå til Utseende i sidemenyen på WordPress kontrollpanel. Deretter velger du Menyer. Her vil du kunne se at hovedmenyen din kun er oppgitt som hovedmeny og ikke AMP meny. Huk av for dette, og gjør det samme om du vil ha en footermeny i AMP.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *