Optimaliser bildene på nettsiden din

Optimaliser bildene på nettsiden din

Et bilde sier mer enn 1000 ord…

Det er en klisje, men det stemmer veldig godt. I tillegg er nettsider med ren tekst utrolig kjedelige. Bilder kan ta mye plass på en nettside, det kan gjøre at nettsiden går tregere og at besøkende ikke orker å vente på at den lastes ned. Det betyr at det kan være lurt å tenke på hvordan du kan forbedre din nettside.

Bilder er også oversett når det snakkes om SEO eller søkemotoroptimering. Google har oppgitt at de foretrekker bilder an en gitt størrelse, og det er også et godt triks å legge inn en beskrivende alternativ tekst som gode keywords. Les mer om dette og optimaliser dine bilder på din nettside.

Optimaliser bilder

Bilder kan være store og kreve mye båndbredde. Søkeroboter kan ha behov for et hint om hva et bilde viser. Google har som nevnt også fortalt at de liker å ha bilder an en viss størrelse. Dette er noe vi vet at mange ikke tenker på når de skal lage en nettside. Men, her vil du kunne få gode tips til hvordan du kan optimalisere bildene på din nettside.

Optimaliser bildestørrelse

1200 x 675. Dette er bildestørrelsen Google foretrekker. Ikke nødvendigvis akkurat 1200 x 675, men dette størrelsesforholdet. At bildet er større, som for eksempel 2400 x 1350 gjør ikke noe, men det bør ikke være mindre. Dersom ditt bilde har en annen størrelse kan du justere det ved å bruke bilderedigeringsprogram eller ved å besøke resizeimage.net. Denne nettsiden lar deg endre på bildestørrelse, noe som betyr at du ikke trenger et redigeringsprogram.

Alternativtekst for bilder

Enkelte ganger viser ikke bilder på en nettside. Det kan skyldes mange forskjellige ting. Blant annet kan det være at bildet er slettet slik at linken til bildet er brudt. Det fører til at bildet ikke vises. Har du lagt inn en alternativtekst for bildet vil denne vises. Noe annet alternativteksten gjør er å forklare Googles søkeroboter hva bildet handler om. Ved å legge inn en alternativtekst med et godt keyword kan du forbedre sidens SEO score og rangering på Google.

Legg inn alternativtekst for bilder

Når du skriver en tekst og skal legge inn et bilde vil du kunne se at du kan legge inn en Alt-tekst på bildet du har valgt. Dette er en forkortelse for alternativtekst, og ganske enkelt skriver du inn hva bildet handler om før du trykker velg slik at bildet legges inn i posten din.

Optimaliser filstørrelse

Dersom du tar et bilde rett ut av mobilen din eller ditt DSLR kamera vil det ha en unødvendig stor filstørrelse. I hvertfall om du ikke er en profesjonell fotograf. Er du en vanlig blogger som oss kan det ofte lønne seg å gi litt etter på kvaliteten. En mindre fil vil nemlig laste på kortere tid.

TinyPNG

TinyPNG er en plugin for WordPress som vi bruker på samtlige av våre nettsider. Årsaken til det er at den er utrolig effektiv og vi har ikke klart å finne noen bedre løsninger. I stor grad er den også gratis, selv om det kan komme kostnader om du skal fikse mange bilder.

Installer TinyPNG

For å installere og aktivere TinyPNG må du først gå til Utvidelser og Legg til ny. Deretter søker du etter TinyPNG. Trykk på Installer nå, deretter trykker du på Aktiver. Du vil bli bedt om å oppgi en API key. For å få denne må du registrere en konto på TinyPNG. Dette er gratis, og du kan optimalisere opptil 500 bildestørrelser pr måned. Merk at dette er bildestørrelser og ikke bilder. Men, 500 er som regel nok dersom du ikke driver en veldig stor blogg.

Velg deretter Innstillinger i WordPress sidemeny, deretter Compress JPEG and PNG images. Vi bruker å kun ha Compress new images in the background (Recommended) og Original image (overwritten by compressed image) huket av. Det vil si at vi fjerner alle de andre avhukingene før vi trykker på save.

For å optimalisere bilder som ble lastet opp på din nettside før du installerte TinyPNG velger du Media i WordPress sidemeny, og deretter Bulk Optimization. Trykk på Start Bulk Optimization. Som du kan se er dette en veldig effektiv plugin som har gjort at vi bruker mindre enn halvparten av lagringsplassen ved å optimalisere bildene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *