Få linker til bloggen din

Få linker til bloggen din

Linker og SEO

Vi kan forklare verdien av linker ved å bruke en allegori. På nett er alle linker en stemme. Jo flere som stemmer på din side, jo mer verdi vil Google og andre søkemotorer tillegge din side. Resultatet kan bli en bedre posisjon i søkeresultatene.

I dag regnes link bulding som det viktigste innenfor søkemotoroptimering. Faktisk kan en god link profil stå for opptil 60 % av rangeringen på for eksempel Google. Link building er veldig enkelt, men, det tar lang tid og mye arbeid.

I hovedsak deler vi linker inn i to ulike kategorier. Det er ingen tvil om at en ekstern link er mye mer verdt enn en intern link. Men, begge er veldig viktige. Både for brukernes del, og for din egen del i form av at de kan gi deg en bedre plassering på Google.

Interne linker

Interne linker er linker som viser til en annen side eller en bloggpost på samme nettsted. For eksempel brukte vi en intern link til vår side om søkemotoroptimering i innledningen til denne teksten. Årsaken til dette er at vi synes den siden kan gi mer nyttig informasjon om SEO.

En intern link kan være som i vært tilfelle en lenke i en tekst, men du kan også ha interne lenker i en meny eller et bilde. Hvilken løsning som er best finnes det ikke noe fasitsvar for. Du bør velge den løsningen som gir nettsiden din best brukervennlighet.

Eksterne linker

En ekstern lenke er en lenke fra et annet nettsted som peker til din nettside. Lenken kan peke til hovedsiden din eller til en av dine bloggposter. En lenke som peker til en annen side en hovedsiden din kalles en deep link. Det er en allmenn oppfatning om at det er eksterne lenker som har mest verdi, og som kan gi deg mest link juice, som igjen kan gi deg en bedre plassering på Google søkeresultater.

Utgående linker

Når du skriver en bloggpost kan det ofte passe å linke til et annet nettsted enn ditt eget. Dersom du for eksempel skriver om generell norsk lovgivning for markedsføring på nett kan det passe å sette opp en link til nettopp en nettside som har fordypet seg på norsk lovgivning om markedsføring på nett. Dette er det flere grunner til. Først og fremst vil brukerne kunne se at påstanden din er velbegrunnet, i tillegg kan du slippe å liste opp mange lover og regler.

Relasjon

Nederst på siden kan du lese mer om link schemes. Dette er en liten tekst om hvilke retningslinjer Google har angående linker. Når du lager en utgående link, eller andre linker for den saks skyld, kan du legge til hvilken relasjon det er mellom nettsiden din og nettsiden du linker til. Noen av relasjonene du kan legge inn er Sponsored og User-Generated Content. I tillegg kan du ha Nofollow, Noindex og et par andre. Du kan lese mer om dette på Qualify your outbound links to Google.

Er alle linker gode?

Nei, alle linker er ikke gode. Google har strenge retningslinjer for hva som er lov og ikke er lov. Dersom disse brytes kan nettsiden din straffes ved at den tas ut fra søkeresultater. Det betyr at nettsiden din ikke bil dukke opp når noen søker etter det du skriver om. Derfor er det veldig viktig å følge disse, og fokusere på naturlige linker som har stor nytteverdi for brukerne.

Programmer for å sjekke linker

Det å manuelt sjekke hvilke nettsider som linker til din side er tilnærmet en umulig oppgave. Heldigvis finnes det flere gode alternativer. Nedenfor kan du lese mer om de to vi bruker mest. Det finnes mange alternativer som kan være bedre, men dersom du driver en blogg på hobbybasis vil disse kunne gi deg det du trenger.

Google Search Console

Google Search Console er et veldig nyttig verktøy for deg som driver en blogg. Her finner du viktig informasjon om hvor din nettside er plassert på søkesidene når noen søker etter et bestemt keyword. Men, det er langt fra all informasjon du finner i Google Search Console. Her finner du nemlig også de aller fleste nettsidene som linker til nettsiden din. Vi driver en nettside som heter Aksjeskolen. Her kan du se at vi har fått linker fra blant annet Medium og Wikipedia. I tillegg er det mange linker fra andre nettsider som driver med trading på nett.

Moz

Moz er et veldig nyttig verktøy når det kommer til å sjekke linker. Det er gratis å registrere seg på Moz og du kan gjøre 10 gratis link checks pr måned.

Selv om det er Google som sitter på fasiten over hva de mener er viktig, kan Moz gi deg et viktig inntrykk om hvordan en side er når det gjelder linker. Du kan også bruke Moz til å sjekke ut konkurrenter.

Du kan trykke på bildet til høyre. Det vil da åpne seg i en egen fane slik at du bedre kan se hvilke data som du får frem ved å bruke dette verktøyet.

Moz er som Google Search Console veldig omfattende, så vi skal ikke gå inn på de enkelte detaljene her.

Fjern dårlige linker

Ofte kan du oppleve at det er nettsteder som linker til din side. Disse andre nettstedene kan være av veldig dårlig kvalitet og innholdet deres kan være totalt irrelevant for din side. Dersom du mistenker at disse kan skade din side kan du søke til Google om å fjerne dem. Det kan du gjøre ved å be dem forkaste lenker. (Du må logge inn på Google)

Hvordan få linker?

Så hvordan kan du få linker til din nettside? Å få interne lenker går greit. Det får du når du skriver tekster og har enkelte temaer som overlapper andre bloggposter. Eksterne lenker kan være mer komplisert å få. Men, det finnes flere måter å klare denne oppgaven på.

Content is King

Skal du lage en nettside må du ha noe innhold. På slutten av dagen er innholdet noe av det aller viktigste på nettsiden din. Derfor er det viktig at dette holder høy kvalitet. Dersom du har en side om bokanmeldelser kan du oppleve at noen synes din anmeldelse er så god at de får lyst til å lese boken. Og ikke bare det, de blir så giret av bloggposten din at de linker til deg for at de vil andre også bør lese den. Vips, så har du en link. Enklere kan det ikke gjøres.

I teorien er det så enkelt å få en link. I praksis er det langt vanskeligere. Å skrive en veldig god tekst som får andre til å skrive en tekst om den vil kreve mye tid og innsats, men det er mulig. Vi har for eksempel fått link fra Finansavisen til en av våre sider om nettrading.

Spørre om link

Det er flere måter å spørre om en link på. En av de beste måtene å gjøre det på er ved å holde deg oppdatert og lese innlegg på andre nettsider og blogger. Ofte kan du komme over innlegg som har døde linker. Dette er linker som fører til en nettside som er flyttet eller lagt ned. Linken fører med andre ord ingensteds. Finner du en slik kan du kontakte den eller de som driver nettstedet og gi dem beskjed om dette, og i samme slengen kan du si til dem at du har en bloggpost som det hadde passet godt om linken heller går til. Noen ganger kan du få en ny link, andre ganger får du ikke svar en gang. Men, det er verdt forsøket. Det finnes også programmer som kan sjekke linkene for deg, det kan spare deg for mye arbeid og tid.

Gjesteblogging

Det er mange måter å gjesteblogge på. Du kan gjøre et søk på Google for å finne nettsteder som har et relevant eller samme tema som deg. Du kan så besøke nettstedet og sende en beskjed til de som driver den at du kunne tenke deg å skrive et innlegg for dem. I teksten kan du plassere en link til din side som gir en dypere forklaring om et tema du berører i teksten.

Det finnes også mange nettsteder som er lagt om som en ren gjesteblogg. Nettsiden vi nettopp lenket til er en slik side. Der kan du skrive en tekst om et tema og få det publisert sammen med en link til din nettside. Medium er et annet alternativ. Her er det viktig å huske på at linken er nofollow. Men, som forklart tidligere er ikke det nødvendigvis en dårlig ting, den kan fortsatt gi besøkende til nettsiden din.

Kjøpe linker

Dersom du driver en eller flere nettsider er sjansen stor for at du har blitt kontaktet av noen som enten vil kjøpe eller selge deg linker. Dette er noe Google ikke setter pris på. Det kan du lese mer om i Link Schemes.

SoMe linker

Linker fra sosiale medier er som regel Nofollow. Men, selv om søkeroboter ikke følger linken kan mange brukere følge dem. Har du for eksempel en Facebook gruppe om et tema som du skriver om kan du få mange besøkende ved å poste nye blogginnlegg i den gruppen.

Link Schemes

Det er flere ting som er smart å styre unna når det gjelder link building. Google har på sine Webmaster sider lagt ut en forklaring på hva som ikke er godkjent når det gjelder link building. Før du begynner å bygge linker bør du sette deg inn i dette. Bryter du disse retningslinkene kan du nemlig oppleve at nettsiden din blir straffet. Noe av det du bør unngå er :

  • Kjøpe og selge linker som gir PageRank
  • Bytte linker kun for å bytte linker
  • Gjesteblogging med keyword-rike ankertekster
  • Bruke programmer for å få linker
  • Kreve link uten å tillate at innholdseieren kan kreve en passende rel-verdi

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *