Søkemotoroptimering

Skal du tjene penger på bloggen din må du få lesere som besøker bloggen din. Du har flere muligheter du kan ordne dette på. Søkemotoroptimering er en av de mest vanlige. SEO som det også kalles er veldig omfattende, men det finnes heldigvis flere gode hjelpemidler du kan bruke.

Hva er søkemotoroptimering?

Søkemotoroptimering er en egen jobb, men, det er viktig å gjøre litt av dette når du skal tjene penger på blogg. Det er som nevnt veldig omfattende, og innenfor SEO finner du alt fra bilder, tekster, linker og mye annet. Heldigvis finnes det mange verktøy som kan hjelpe deg å skrive gode tekster som kan gi deg mange lesere fra søkemotorene som Google og Bing.

Søkemotoroptimering betyr å optimalisere bloggen din slik at det blir mer synlig i søkemotorene. De fleste som bruker internet er gjerne innom Google for å lete etter noe flere ganger om dagen. Dersom de leter etter det du har skrevet om er det viktig at du får din bloggpost så høyt opp på treffsidene som mulig. Sjansen er nemlig langt større for at du får en ny besøkdende dersom din bloggpost er på topp enn dersom du har en plassering på 4. siden.

Søkemotorene som Google har spiders. Dette er programmer som leser internett og deretter indekserer de mange forskjellige sidene. Akkurat hvordan disse fungerer og vektlegger ulike ting som tekstlengde, alternativtekster for bilder og mye annet er det kun noen få personer i Google som vet, men, det går fint an å lære seg mer om hvordan de fungerer. Det er når du tar i bruk denne kunnskapen du virkelig begynner med søkemotoroptimering.

Keywords – nøkkelord

Noe av det første Google vektlegger når deres spiders leser en nettside er selvsagt hvilke ord som finnes i tekstene. Logikken er enkel. Søker du etter fiskesuppe er du ikke interessert i å bli vist mange sider som handler om musikk, fluebinding eller spilleautomater. Du vil vite mer om fiskesuppe. Dette vet Google, og derfor viser de deg nettsider som er relevante for det nøkkelordet du søkte etter. De andre sidene blir i stor grad utestengt fra søker siden de ikke er relevante.

Nettopp nøkkelord er veldig viktig når du driver med søkemotoroptimering på din blogg. Når du skriver en tekst som du skal poste bør du ha et bevisst forhold til noen ulike nøkkelord som teksten din handler om. Videre er det viktig å bruke både nøkkelordene og synonymer i selve teksten, overskriftene, SEO tittel, slug og i alternativteksten for bilder.

Hjelpemidler til søkemotoroptiering

Dersom du er en fersk blogger er det godt å vite at det finnes mange gode verktøy som kan gi deg verdifull informasjon og tilbakemeldinger om hvor god kvalitet det er på søkemotoroptimeringen du har gjort. Det finnes programmer som gir deg direkte tilbakemelding om hvor god teksten din er når du skriver den, og som gir deg tilbakemeldinger om hva du konkret kan gjøre for å få en bedre tekst, og det finnes programmer som gir deg nøyaktig informasjon om hvordan dine publiserte tekster gjør det i søkemotorresultatene som vises når andre søker på gitte nøkkelord.

Google Search Console

Google Search Console gir deg nyttig informasjon om hvordan dine tekster gjør det i søkeresultatene fra Google. I bildet over kan du se litt info om hvordan nettsiden tekniskanalyse.info gjør det. Vi ser i det blå feltet at det er 379 klikk fra søkeresultatsidene på Google i løpet av de 3 siste månedene. Videre ser vi at nettsidene til Teknisk Analyse har blitt vist 3730 ganger i løpet av den samme tiden. Deretter finner vi Click Trough Rate, CTR, på 10,2 %. CTR regnes ut ved å dele antall klikk på antall visninger og gjøre om til prosent: 379 / 3730 * 100 = 10,2 %. I det lilla feltet til høyre ser vi gjennomsnittposisjonen til Teknisk Analyse på søkeresultatsidene.

Dette er veldig nyttig informasjon som du kan bruke til søkemotoroptimering for dine egne sider. Inne på Google Search Console får du nemlig også informasjon om de enkelte nøkkelordene. Her kan du se hvilke nøkkelord som før din side frem på Google. Samtidig får du også vite hvilken posisjon nettsiden din har får hvert søkeord. Ved å forbedre dine tekster, lage linker og forbedre selve nettsiden din kan du opparbeide deg bedre posisjoner over tid.

Yoast søkemotoroptimering

Bruker du WordPress som publiseringsverktøy kan du benytte deg av en plug-in fra Yoast når du skriver dine blogginnlegg. På bildet ovenfor kan du se hvilke tilbakemeldinger teksten du leser nå fikk fra Yoast plug-in for søkemotoroptimering. Lesbarhetsanalyse fikk et grønt smil, og det samme gjorde analysen for fokusnøkkelordet.

Du kan få mer presise tilbakemeldinger ved å åpne de to ulike gardinmenyene i Yoast. I bildet over kan du se at du får gode tips om hvordan du kan forbedre teksten du skriver. Vi ser at jeg har brukt litt for mange lange setninger. Det har jeg nå selvsagt fikset opp i.

I analysen for fokusnøkkelordet får du mye nyttig informasjon om hvordan du kan forbedre teksten i forbindelse med nøkkelordet ditt. Her finner du informasjon om teksten din er for kort, om du har brukt nøkkelordet for mange ganger og mye annet som er nyttig dersom du vil skrive en god tekst.

Linker

Google fungerer slik at linker fungerer som stemmer. Veldig forenklet kan vi si at jo flere linker du har, jo bedre er bloggposten eller nettsiden din. Det er selvsagt forskjell på linker. Noen er gode, mens andre er dårlige og gir deg lite eller til og med negativ verdi.

Interne linker

Interne linker er viktig fordi de forteller Google om hvilke bloggposter som er de viktigste. Jo flere interne linker du har til en bloggpost, jo høyere opp i søkeresulatsidene vil din bloggpost kunne komme.

Utgående linker

Dersom du gir informasjon til dine lesere er det viktig å gi referanser, slik at leserne kan sjekke mer i dybden på egen hånd. Ved å gi en link til Wikipedia eller en annen nettside du brukte når du hentet informasjon om det du skrev om kan du oppnå at leserne gir deg mer tillit.

Inngående linker

Det er flere måter du kan få inngående linker på. Å skrive poster på en gjesteblogg kan gi deg en link tilbake til din nettside. En annen måte er å skrive så gode blogginnlegg at du får linker fra andre bloggere som vil at også andre skal lese dine tekster.